Spletni kolačići
Upotreba kolačića

Ova stranica koristi kolačiće tako da ćete u ovom dijelu moći pročitati pojedinosti o tome kako se kolačići koriste te kako možete kontrolirati da li ćete kolačiće zadržati ili obrisati.


Što je „kolačić“?


'Kolačići' ('cookies') su male datoteke koje Vaš preglednik sprema na disk prilikom posjete naše Internet stranice. To omogućuje našoj stranici da prepozna Vaše računalo kada nas sljedeći put posjetite, kako bi vam sukladno tome ponudili personalizirano iskustvo prilikom vašeg surfanja.
Da bi „kolačiće“ mogli koristiti sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, Zakonu o zaštiti osobnih podataka i Direktivama EU 2002/58/EZ i 95/46/EZ treba nam vaša privola.

Korištenjem ove Internet stranice dajete privolu i pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu. Kolačići nisu usmjereni na špijuniranje korisnika i ne slijede sve što korisnik radi te nisu zlonamjerni kod ili virus. Također kolačići nisu povezani s neželjenim porukama ili spamom, ne mogu slijediti ono što tipkate na tipkovnici (ne mogu spremiti lozinku) i nisu namijenjeni isključivo za reklame ili oglašavanje.

Kolačići učinkovitosti

Kolačiće učinkovitosti, prvenstveno kolačiće usluge Google Analytics, koristimo za prikupljanje podataka o načinu na koji korisnici koriste naše web-mjesto. Prikupljamo podatke kao što su npr. dio web-mjesta koji ste pritisnuli, broj web-stranica koje ste posjetili, trajanje svake sesije i eventualne poruke o pogreškama s ciljem poboljšanja našeg web-mjesta i pružanja boljeg iskustva korisnicima. Za više informacija o usluzi Google Analytics pritisnite ovdje.

Podatke o tome kako korisnici koriste naše web-mjesto povremeno možemo prikupljati i koristeći druge kolačiće učinkovitosti koji su slični kolačićima koje koristi usluga Google Analytics. Podaci koji se prikupljaju pomoću tih kolačića mogu uključivati IP adresu korisnika i podatke o domeni/pregledniku, no takvi se podaci prikupljaju i analiziraju isključivo u anonimnom i masovnom obliku.

Upravljanje dozvolom za upotrebu kolačića

Odluka hoće li ili ne, dopustiti Internet stranici korištenje kolačića u potpunosti je u vašim rukama. Treba napomenuti da Internet stranica funkcionira optimalno samo ako je omogućeno korištenje kolačića.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke za kolačiće mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem Internet pregledniku.
Ovlašteni ste zabraniti primanje kolačića tako da u izborniku Alati/Opcije (Tools/Options) u svom pregledniku izaberete tu mogućnost.
 
Kako izbrisati kolačić?
 
Većina preglednika postavljena je da automatski prihvaća kolačiće. Kolačiće možete onemogućiti na svom pregledniku, no zapamtite da ako to napravite, možete izgubiti mnoge značajke potrebne da bi se omogućilo da web stranica ispravno funkcionira.

Želite li detaljnije informacije o kolačićima, posjetite www.aboutcookies.org gdje ćete pronaći sveobuhvatne i neovisne informacije o tome kako onemogućiti kolačiće pomoću postavki preglednika te kako izbrisati kolačiće koji se već nalaze na vašem računalu. Za brisanje kolačića s vašeg mobilnog telefona potrebno je pregledati priručnik mobilnog telefona